Gå direkt till innehåll
Så mycket dyrare blir nöjesparkerna 2024

Nyhet -

Så mycket dyrare blir nöjesparkerna 2024

Sommarsäsongen är snart här och för många innebär det ett besök eller två på en av Sveriges nöjes- eller djurparker. Inför säsongen 2024 har vi undersökt vilka som höjer eller sänker entrépengen för året – samt hur mycket dyrare det blir.

Obs: I en tidigare version av artikeln visades felaktig prisuppgift för Universeum. Det är nu korrigerat.

Sveriges nöjes- och djurparker lockar miljoner besökare varje år och är en miljardindustri. Men efter de senaste årens inflation är det nog många familjer som tänker både en och två gånger vid semesterplaneringen för att se så att budgeten går ihop.

Därför har vi på Sambla sammanställt priserna för att besöka några av Sveriges största nöjesfält och djurparker under sommarens högsäsong. Genom att jämföra med priserna från i fjol ser vi hur de flesta aktörer höjer priserna – men att vissa också faktiskt sänker dem.

Se tabellen i sin helhet på vår sajt

Prisförändringarna hos nöjesfälten – hela listan:

Den största prishöjningen står Skansen för, som höjer sina barnbiljetten med 14,29 %, följt av Astrid Lindgrens värld som höjer den med 7,14 %.

Däremot går Gröna Lund och Liseberg i viss mån i motsatt riktning. Gröna Lund sänker priset på sitt heldagspass – samtidigt tar de bort möjligheten att köpa den billigare halvdagsbiljetten. Hos Liseberg ger man i år möjlighet till runt 50 kronor lägre pris för bokningar gjorda online.

– Nu har gemene man en mer ansträngd ekonomi och för att upprätthålla att vi får kunder till oss behöver vi anpassa våra priser, säger Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef hos Liseberg.

Samtidigt berättar han att sänkta priser också tvingar nöjesparken till en del anpassningar.

– Vi får anpassa våra kostnader precis som alla företag. Det kan handla om att vänta med investeringar eller jobba med personaltätheten, säger Westlund.

Så mycket kostar det för hela familjen

För att ge en rättvis bild av vad ett besök kostar för hela familjen har vi här räknat ihop vad en heldag skulle kosta för två vuxna och två barn.

– Som sagt har många familjer en pressad ekonomi efter de senaste årens kostnadsökningar. Därför är det intressant att se hur stora skillnader i totalkostnad det kan bli för en familj beroende på resmålet man väljer i sommar, säger Marcus Sätherström hos Sambla.

*Två vuxna och två barn

Vi kan till exempel se att Gröna Lund trots prissänkningen är dyrast i vår undersökning, medan en dag på Skansen är det som blir billigast.

– Man får såklart ta med i beräkningen att besöksmålen skiljer sig mycket från varandra, men det kan ändå ge en tankeställare att det kan skilja över en tusenlapp i bara entréavgiften beroende på var man tar familjen i sommar, säger Sätherström.

Om Sambla

Vi är Sambla, den nya generationens låneförmedlare. Sedan starten har vår filosofi alltid varit densamma – att jämföra långivarnas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet. Från våra kontor i Stockholm, Lund, Köpenhamn och Helsingfors har vi fram till idag hjälpt över 390 000 kunder att jämföra sina lån.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Marcus Sätherström

Marcus Sätherström

Presskontakt Head of SEO 0702480488

Sambla – jämför och samlar lån

Sambla är en jämförelsetjänst som förmedlar marknadens bästa privatlån och bolån. Genom att erbjuda marknadens största utbud av långivare kan kunderna jämföra lånevillkor, samla sina lån och därmed sänka sina lånekostnader. Sedan starten har Sambla hjälpt närmare 400 000 kunder att förbättra sina lånevillkor. Sambla står för finansiell inkludering och ansvarsfull utlåning. Sambla är en del av Sambla Group som har tillstånd av Finansinspektionen att bedriva konsumentkreditförmedling och försäkringsförmedling.

Sambla
Strandvägen 5B
114 51 Stockholm
Sverige